Hundträning

Alba måste sitta fast det är kallt om rumpan

Hundträning handlar om så mycket, för mig är det just nu att se till att mina arbetande hundar är i bra fysisk form så att de orkar arbeta, men även i fin mental form för att orka arbeta. Jag glömmer dock inte bort de övriga som ska må bra och leva långa glada liv tillsammans med mig. Därför tycker jag att friskavård i förebyggande syfte är viktigt, tillsammans med bra mat, motion, berikning och lite annat skoj är viktiga saker för hundarna.

Igår introducerade jag att kliva i däck, både hundarna och jag. Det blev lite rörigt när jag skulle gå själv, belöna och peppa hundar, men till slut fick jag ordning på teknik, godis, deras och mina ben! Det är ju stor skillnad på att träna Alba att hålla reda på var hon sätter tassarna, hon som har en riktigt valpig kroppskontroll, mot att träna Hedda, Cayo och Herbert med vänner som har korta ben och ett riktigt driv i att träna. Det gör denna form av träning så rolig – anpassa efter ålder, ras, storlek, tidigare träning med mera för att få varje individ att utvecklas! Jätteroligt tycker jag. Nu ska vi träna vidare så att det blir en större vana vilket gör att det kanske får lite mer flyt! Denna övning kommer at göras lite mer individuell under tiden nu, lite lägre däck alternativt rockring har jag tänk prova med till småttingarna. Alba ska få ett däck hon kan kliva i och ur för att undvika att hon kan skada sig när hon inte har full koll. Men det återkommer vi om.

Att generalisera är en annan viktig sak att träna – för mig innebär det att kunna träna samma sak hemma som i stort sett på vilken annan plats som helst. Det kräver många träningstimmar och god fantasi, men det ger mycket när man kommer in i det. De hundar som har kommit en bit på väg i detta arbete och samtidigt har en bra miljöträning, fixar det fortare med nya saker på nya platser. Det är en vana för dem som för mig. Här måste jag kliva ur min comfortzon – inte alltid så roligt att träna med publik, men det är ju bra träning det också – speciellt för mig som inte gillar publik….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *