ONLINELÄSNING
Ett projekt i samarbete med Christina Johansson, författare till böckerna om kaninerna Nisse och Nelly som används som litteratur när Herbert läser tillsammans med barn online.
Herbert älskar att lyssna på läsning! Han är utbildad besöks och terapihundsteam tillsammans med mig Ingela, med en påbyggnad till läsehund.
Djur kan hjälpa!
En stor viktig fråga. Barns läsning är rent generellt en aktuell fråga. Det gäller att ”leka” fram läslusten. Det ska vara en text som är lättläst och endast ett fåtal bilder gärna med något mjukt mysigt djur som tillexempel kaniner så att barn släpper fram fantasin. Viktigt att barnet ”äger” texten. Ingen växelläsning. Det är även bra att barnet får höra sin röst. Vid växelläsning tappar barnet fokus.
Det finns barn och vuxna som tycker det är svårt, tråkigt eller jobbigt att läsa, de kan få hjälp av att läsa tillsammans med en läshund. Hunden är en väldigt bra lyssnare, den sitter eller ligger bredvid den som läser. Den kan följa med i boken.
Det finns många forskare som studerat hundar, barn och läsning och alla kommer fram till samma sak – hundar hjälper till med inlärningen av läsningen. De ger trygghet, motivation samt har inga åsikter om hur någon läser vilket gör att hunden inte dömer!
Hunden bara finns där, lyssnar och inger lugn, trygghet och tar gärna en klapp eller två som tack.
Om hundar i arbete
När hundar arbetar i skola, äldreomsorgen eller inom handikappomsorgen har de alltid ett täcke på sig ”Hund i arbete” så de vet att de ska arbeta. De har en speciell fäll med sig som de är på när vi gör lugna saker med de vi möter. Ibland räcker det med att ha en hund bredvid sig för att känna sig lite lugnare och mer motiverad till skolarbetet. Att det finns en mjuk, varm päls att lägga en hand på kan göra så fantastiskt stor skillnad mellan stress och att känna att man kan koncentrera sig och tänka klart.
Onlineläsning – så här går det till
Barnen som läser har en kaninbok och en dator. Hunden har sitt arbetstäcke på sig, vanliga fällen att vara på, hundföraren sitter vid datorn tillsammans med hunden och har samma bok som barnet.
Projekt för varje barn är på tre gånger, en gång i veckan och samma klockslag. Förberedelser med föräldrar och barn.
Efter varje läsning intervjuades barn och föräldrar för att höra om det är något speciellt.
Om ett lyckat projekt:
Ingela pratade med barn och mamman före och efter läsprojektet och de tyckte att det skulle bli väldigt spännande. Efter varje lästillfälle pratade mamman med barnen om hur de tyckte det gått, hon berättade också att vi skulle ses nästa lördag igen.
Vid sista tillfället, när mamman berättade att de var sista gången tyckte barnen det var trist, de uppskattade verkligen den här stunden. Mamman upplevde att barnen kände sig trygga när de läste.
Hundförare Ingela hörde en skillnad de läste tydligare och med större självförtroende. Barnen själva tyckte de var tryggt att läsa för ”Herbert” och att de var roligt. Numera läser barnet och mamman varje lördag på bestämd tid.
BÖCKERNA
En dag gick Christina Johansson till bokhandeln för att köpa en barnbok. Sökte en berättelse med lite fakta om kaniner för målgruppen låg- och mellanstadiebarn … Men hittade den inte någonstans. Då kom iden; Christina skrev boken själv.
Det blev upptakten till det som skulle bli boken om Dvärgkaninerna Nisse och Nelly. Christina ringde upp en skrivarcoach och anmälde sig till en av hennes kurser.
”Sökte samtidigt upp några lärare för att bolla och prata vilken pedagogik som var mest lämplig.” Omslaget på boken och bilder i boken var också av betydelse och där fick förskoleelever avgöra utseende, tecknat eller fotograferade bilder? Under kursen började hon skriva boken som är en berättelse med invävda faktarutor.
Ytterligare en bok för samma målgrupp har tillkommit ”SKUTTA PÅ! Nisse och Nelly på nya äventyr”. Det är två böcker och olika sorters pedagogik för låg- och mellanstadiebarn som vi arbetar med.
Dvärgkaninerna Nisse och Nelly
Boken handla om barnen Gustav, Felicia, Elsa och deras mamma. Alla tycker om djur, även barnens pappa som de bor hos ibland. När Felicia och Elsa blir vuxna vill de arbeta med djur. Felicia vill utbilda sig till veterinär och Elsa vill jobba på djursjukhus. Gustav hjälper sina systrar att googla på internet om det är något som de inte vet om kaniner. Men han älskar mest att spela dataspel och göra filmsnuttar.
Skutta på! Nisse och Nelly på nya äventyr
Barnen Gustav, Felicia och Elsa tillbringar en vecka med sina kaniner Nisse och Nelly på landet hos mormor och morfar. På landet tränar barnen kaninerna att gå i sele, bygga kaninhinder, kaninhoppning, plocka och samla in mat till kaninerna. En dag kommer veterinär Lena på besök och vad tror du händer då?
Båda böckerna är en berättelse med inlindad faktainformation..