Hundträning

Miljöträning är något vi lätt glömmer bort och blir väldigt påminda om att vi har glömt när vi ska tävla, träffa nya vänner, åka på camping eller något annat!

Tänk ut vilka miljöer du vill att din hund ska klara av längre fram i livet. Hitta en målbild för dem. Till exempel, du vill att din hund ska kunna hänga med på tåget. Den ska ligga på en filt, mellan dina ben och titta på folk. Det är då din målbild för detta. Du kanske vill att din hund ska kunna hänga med dig på torget, på ett cafe när den blir lite äldre och lugnare än nu är den är 3 månader. Målet här är att den ska kunna sitta vid en bänk där du och dina vänner fikar tillsammans, hunden vilar i lugn och ro trots att det finns många människor runt omkring. Då är det er målbild!

Nu ska du göra en plan för hur ni tränar det här! Det ni ska göra är att träna 3-4 gånger i veckan, 5-15 minuter varje gång. Och här och häpna, ni ska inte använda godis! Ni ska bara vara på utvald plats och få nosa, undersöka, titta och konstatera att det här var inte farligt, obehagligt, annorlunda men ganska trevligt! Och sedan lämnar ni platsen i lugn och ro. Hur låter det? Helt galet? Nu när jag förklarar varför detta är regelverket tror jag att det blir tydligt för dig! Om du ger godbitar kommer platsen att få ett värde, en förväntan hos din hund och det vill vi inte, den ska bara tycka att det är ett bra ställe att vara på tillsammans med dig1 utan förväntningar på miljön! Det är miljöträning, och det leder inte till godbitar då det bygger en förväntan på miljön! Enkelt eller hur?

Därför tänker du ut de platser ni ska besöka, planerar in det i kalendern och ser till att följa planen! Då har du ett lyckat koncept att följa. Tänk på att inte göra för svårt för fort. Enkel plats, utan störningar (=utan hundar och människor) till att börja med och går det bra, gå tillbaka när det är några få människor där, vänta gärna med hundar så att det inte blir två nya saker på en gång, om din hund inte är väldigt trygg med andra hundar. Gör så här till du kan, med gott samvete, tänka att din hund kan den här platsen, då byter ni plats! Check på en plats! När ni har varit och checkat av 12 platser kan du tänka att ni är klara! Då kan hunden generalisera att platser är något vi besöker tillsammans – perfekt!

Lycka till med miljöträningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *