Hur tränar man en reaktiv hund?

Hur tränar man en reaktiv hund – det är en vanlig fråga både på Google och som jag får som hundbeteendeutredare och hundtränare. Mitt svar är, det finns många vägar att gå men det finns en sak som är det mest viktiga i den träningen – läs hekla inlägget så får du vet vad jag menar!

Vad betyder det att hunden är reaktiv, jo, den reagerar mycket på saker. Ibland kan det vara på många olika saker, men det kan också vara så att hunden reagerar mycket på en och samma sak. ”Sak” när man pratar om hunden och dess reaktioner brukar man kalla trigger. Hundens trigger kan vara allt från ett löv som rör sig, mörker till andra hundar och människor för att ta några  exempel.  Det finns inga rätt och fel i vad som är reaktivitet när man tänker på vad hunden reagerar på, utan mer hur hunden reagerar. Även här är spannet stort, allt från att gå och titta på triggern till att göra stora, kraftiga utfall med skällande, morrande och att hunden kastar sig mot triggern. Allt är reaktivitet.  

Jag tycker om att tänka på reaktivitet som att hunden är känslig, har mycket känslor och inte orkar hålla dem inom sig, som många hundägare önskar sig. Men, det finns en sundhet i att reagera och pysa ut känslor,  däremot kunde det göras på mer lämpliga platser och tillfällen än vad de flesta reaktiva hundar ”väljer”. 

Ett av de mest sorgliga i detta med reaktivitet är att hundägare skäms för sin hund,  trots att det är ganska vanligt med den här typen av problem. Vi ställer höga krav på våra hundar, de ska bo i ett samhälle de egentligen inte är anpassade till. De möter saker de inte lärt sig hantera ofta, kanske dagligen. Vi kan bli trötta av mycket intryck, hunden har dessutom massor av spännande dofter att ta in och analysera,  utöver allt både vi tvåbenta och hunden tar intryck från omgivningen av på promenaden. Som hundägare måste vi hjälpa hunden att hantera omgivningen,  vilket inte alltid är så himla enkelt. Det händer saker vi inte räknar med, när vi gör miljöträning, det händer saker på den vanliga promenaden som vi inte tänkte på vid miljöträningen.  Hur skulle vi ens kunna veta allt som kan hända?  

Var börjar man då?  

Jo, man börjar med sig själv! Nu tror du att jag är lite knäpp, kanske.  Men faktum är att våra känslor är ständigt med på promenaden och påverkar både dig och hunden. Våra hundar är superbra på att läsa oss, på gott och ont. I samband med reaktivitet är det verkligen på både gott och ont! Är du lugn och trygg kommer din hund också vara det. Är du orolig över hur många av din hunds trigger ni kommer möta på promenaden,  då kommer hunden också vara spänd, precis som du.  Därför är det en fantastisk idé att börja varje promenad med att landa i ett lugn, även om det är svårt, innan hunden kopplas för promenad. Hunden kommer att känna av ditt lugn och därmed gå ut med en bättre förutsättning att inte söka triggers utan vilja vara med dig och umgås på en härlig promenad istället. Det är en jättebra början och förutsättning för er att ha en bra promenad. Du kan också dela med dig av en lagom energinivå till din hund. Om du är stessad för att du måste hinna så mycket efter promenaden så går du in med en ganska negativ energinivå, är du däremot glad och känner att det ska bli underbart med en gemensam promenad med din bästa vän, så är förutsättningarna betydligt bättre än om du är stressad. Det kan också vara så att din hund tycker att promenaderna är jobbiga för att den vet att den behöver reagera på en massa saker, om du då går in med en energinivå som stödjer hunden i att vara lugn och fokuserad så är det toppen.

Det är väldigt svårt att vara lugn och trygg i att promenaden kommer gå bra när det känns som om en promenad på tio tusen går bra, enligt dig själv. Det finns trick att lösa det! Intala dig själv,  på ett tydligt och klart sätt att det kommer gå bra. Du kan vara lugn, du klarar situationen, du är trygg i att du kan hantera din hund och eventuella mötande triggers. Upprepa en mening för dig själv, många gånger per dag, så kommer din hjärna så småningom hålla med, det är exakt så.  Om du dessutom går i en behaglig och självsäker takt när ni kommer ut, ja, då har du fyllt på med ännu fler saker som är bra.  

Vad ska hunden ha på sig? Sele eller fast halsband och gärna ett lite längre koppel på 3-5 m, är en bra grund.  Vill du känna dig extra trygg kan ett bra hundförarebälte att fästa kopplet i vara en bra investering. Då vet du att du inte kommer tappa hunden även om den rycker till mot en trigger. 

Vad mer kan du göra? Andas! Andas! Andas! När du ser triggern,  den där du inte vill möta, då tar du några djupa andetag,  upprepar, tyst för dig själv eller högt och ljudligt att du har koll på situationen samtidigt som du tar några riktigt djupa andetag.   

Jag vet att det här med hundar med stora känslor och känslor på utsidan, är jobbigt och kan vara det som gör att man inte orkar eller tror att man klarar av att ha kvar sin hund. Bara den tanken att man inte klarar av hunden är oerhört tuff. Därför sträcker jag ut min hand till dig, jag vill gå bredvid er på er promenad, finnas där för dig som ett stöd och hjälpa till när det behövs,  om det behövs. Du kan ställa frågor, du kommer få svar, stöd och hjälp i er situation. Jag kan hjälpa dig online eller på fysisk kurs eller träff. 

Vill du veta mer om mina tankar kring det här med reaktivitet?  

Skicka ett mail till ingela4@gmail.com så får du en länk för att lyssna på en miniföreläsning med några av mina tips för att hjälpa sin reaktiva hund.  Det är väldigt generella råd, men en liten hjälp.  Vill du sedan veta mer och boka coachning? Jag finns här för dig!  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *