Min hund skäller på allt – vad ska jag göra?

Till att börja med, har du en larmande hund? En ras som kallas vakthund? En blandras med vakthund eller larmande raser? Det här är viktigt att veta. Är hunden en hund som skäller för att den gör sitt jobb, eller gör den det av någon annan anledning? En del hundar skäller av rädsla, medan andra skäller för att de ska tala om för gardet att de ska komma och hjälpa till medan ytterliggare andra skäller för att skrämma bort inkräktaren. Här har du ett jobb att ta reda på vem din hund är, varför beter den sig som den gör? Läs på i rasbeskrivningen eller om du har en blandras, i alla rasbeskrivningar som ingår i din hund! Läs gärna på rasklubbarnas sidor för att lära dig riktigt mycket om rasen.

När du vet om din hund är en hund som ska jobba med skallet eller inte, då kan du sätta upp din plan för att jobba med din hund – med din hund! Inte emot! Framför allt inte emot din hunds genetik! Är den avlad för att skälla i sitt jobb, ja då måste du lära den att den får skälla en gång och tala om för dig, sedan tar du ansvar för vad som ska hända! Du behöver också visa att du tar ansvaret, du beömmer din hund, du tittar åt samma håll som den, du ger en belöning för väl utfört arbete, du ser till att den ser att du jobbar tillsammans med den! Ni ska bli ett team i jobbet, inte du mot hunden som det förmodligen är nu. Du kämpar för att få din hund tyst istället för att tacka för hjälpen! Skvallerträning kan vara en del av detta. Att avgänsa så att hunden inte kan sitta och spana när som helst kan vara en del. Att spana tillsammans och ha en promenad i veckan då ni på riktigt smyger på saker tillsammans, ni viskar till varandra istället för att prata med stora bokstäver, du hittar en perfekt plats att spana ifrån, där ni kan sitta och prata om alla som går förbi, vare sig det är rådjur eller tvåbeningar. Låt hunden få en plats att spana ifrån, inomhus, en kvart om dagen, som berikning. När du finns med och styr upp lite. Uppmuntra vaktandet i de situationer du vill ha det! Låt hunden få utlopp för sin genetik, att få vakta och tala om för sitt garde (=du) att det finns något att ta hand om! Du visar att du tar det på allvar och jobbar tillsammans med din hund i de här situationerna! Jag lovar att ni kommer att få en betydligt lugnare vardag!

Under våren kommer jag att släppa en onlinekurs som kommer att handla om just det här med att hantera skällande, larmande hundar, där vi kommer att gräva på djupet i varför och vad man ska göra åt detta! Varmt välkomna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *