Varför är rallylydnad en bra hundsport för de flesta hundar enligt mig?

Rallylydnad går ut på att man följer en bana med skyltar som talar om för en vad man ska göra vid skylten, kraftigt förenklat. Mellan skyltarna är det 3-5 meter, där ska hunden gå fot, på vänster eller höger sida. Det inns 4 klasser om man vill tävla, nybörjare, fortsättning, avancerad och mästare. I nybörjare är hunden kopplad, i fortsättning ska den vara lös, i avancerad och mästare är hunden lös och går på både vänster och höger sida och gör uppdragen.

Vad är det hunden ska göra?

Jo, den ska bland annat sitta, ligga och stå, den ska kunna gå runt föraren, den ska kunna göra uppdragen både bredvid och framför föraren. Momenten kan utföras i olika tempo, långsamt, normalt och spring. Flera av skyltarna är sammansatta av flera moment så som sitt, föraren går runt hunden, eller sitt, gå till att stå i front, sitt, gå tillbaka till fotposition och börja sedan gå.

Varför tycker jag att det är en bra sport?

Jag är ingen tävlingsmänniska, har dock tävlat i rallylydnad några gånger. Jag ville ge min hund chansen att visa hur duktig han är, jag var inte lika duktig så vi fick inga bra poäng men mycket fin text av domaren om vårt fina samarbete vid flera tillfällen. Rallylydnad är en sport även för oss som inte har ett driv efter att tävla, det är väldigt mycket bra saker hunden får lära sig, som passar in i vardagen, det är grundläggande övningar som verkligen gör vardagen enklare på många sätt! Så, kom igen nu, testa rallylydnad, jag lovar det kommer bli kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *