Varför mår en hund bra av att få arbeta?

Hundar, framförallt när de börjar bli unghundar och tonåringar behöver något att göra för att må bra. Något att lägga energi på istället för att hitta på saker vi inte vill att de ska göra. De vill ha en plats i sin flock där de behövs.

Flock? Ja, har du en hund och ni kanske är tre tvåbeningar i familjen är ni fyra i hundens flock! Hunden ser oss om sin flock oavsett hur många fyrbenta vänner den har. Hunden gör ingen skillnad på två och fyrbenta som bor tillsammans – så börja tänka flock du också!

Okej, nästa sak, arbete, uppdrag eller vad du vill kalla det för, vad är det? Det är något flocken vill ha och tycker är viktigt. Jämför med vargflocken. Någon håller vakt, någon eller några tar hand om valpar, några jagar, några spanar och så vidare. Precis så vill hunden att det ska vara i flocken även nu. Det sitter i generna!

Därför är bra arbeten sådan arbeten som flocken vill ha, vill du att din hund ska valla så är det ett jättebra arbete för en vallhund. Vill du att din vakthund ska få vakta – låt den vakta. Här är det dock viktigt att göra rätt så att inte vaktandet går över styr och hunden får för stort ansvar.

Du kanske har en sällskapshund som inte är avlad till något speciellt arbete mer än att vara till sällskap. Vad vill den göra då? Och vad vill du att den ska göra? Många sällskapshundar har larmanade i generna – låt den larma under dina regler. Den kanske är avlad för att vara sängvärmare – om du tycker att det är okej – låt den vara sängvärmare. Den kanske gillar att bära saker, lär den att städa undan egna leksaker, barnens leksaker, plcka tvätt, ta av dig strumporna på kvällen eller vad som helst liknande saker.

Om hunden når dit, lär den att tända och släcka lampan. Lär den öppna och stänga lådor. Egentligen är det inte vilket uppdrag hunden får som är viktigt utan att den känner att du ärligt och genuint tycker att arbetet den utför är viktigt!

En promenad om dagen kan vara hundens helt och hållet, du hänger bara med, hunden får nosa, välja väg och på riktigt kolla av vad som har hänt sedan förra gången ni gick er patrullrunda för ett dygn sedan! Det här är viktigt, låt hunden ta sin tid, låt den lukta färdigt, på riktigt! Dra inte iväg med den utan den väljer hur lång tid det tar. Tänk om någon kom och snodde mobilen för dig när du är intresserad av något på Facebook, hur skulle det kännas?

Ett annat arbete kan vara att få gå spår, långa spår, jobba ordentligt med nosen och göra ett fint fynd i slutet av spåret! Vad är ett långt spår? En kilomet eller två, inte 100 eller 300 meter, utan hunden ska verklingen få jobba och bli trött, det är ju det den vill! Att få söka upp saker är också ett bra jobb för hunden som gillar det, men samma här, gör det inte för enkelt! Utmana din hund och se till att den får jobba ordentligt innan det hittar sin sak! Den vill jobba, den vill ha viktiga saker att göra!

Tänk efter, analysera din hund, vad kan ni börja göra tillsammans? Vad är viktigt för dig som din hund kan hjälpa flocken med? Ibland är det superenkelt att komma på, ibland svårare, men ge inte upp hitta era grejer! jag lovar att det kommer förändra er vardag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *