Varför ska man ha en bra relation till sin hund?

Bra relation till sin hund, pratas det mycket om, men varför behöver jag ha det? Och hur får jag det?

Att bygga upp en bra relation till sin hund är viktigt, eftersom att det handlar om tillit, samarbete, ha roligt och att kunna göra saker tillsammans på bästa sätt. Bra för både hund och ägare! Hur löser man det? Gott godis? Nja, kanske en del, det kan abslout förbättra hur hunden ser på dig. Men det finns det som är så väldigt mycket bättre!

Var din hunds bästa vän – i alla lägen! När det stormar, se till att du finns där och håller tass! Om något är jobbigt eller kan upplevas som om det är för tufft för hunden, se till att finnas där och stå upp för din hund. I hundrastgården, på promenaden, på bilresan eller vad det nu är för situation.

Hur gör man det då? Hundar är fantastiska på att läsa kroppsspråk, ställer du dig framför den och gör dig stor när det kommer en läskig hund så kommer den tycka att du är lite mer än andra, du börjar bli lite av en hjälte. Om du dessutom talar om på ett myndigt sätt att hunden ska hålla sig borta från er, ja, då är du ännu närmare hjältestatus. Lägg sedan till att du i en situation där din hund behöver lite mer mod, finns där, låter hunden kliva lite utanför sin komfortzon men du finns där, visar, peppar, stödjer, då växer du lite till i din hunds ögon.

Vi behöver låta våra hundar känna känslor, möta dem, vara i dem och ta det till sig. När de har gjort det ska vi också finnas där och hjälpa hunden hämta hem sig själv. Få ihop känslorna till något bra, skapa en erfarenhet av dem, vara på det klara med att det blev bra, även om det var läskigt och obehagligt just då. Men efteråt kunde vi samla ihop oss, allra helst tillsammans, hund och människa, bara vara, få känna den sköna känslan som de behöver, just där och då. Få vara liten, få växa sig stor, få känna sig barnslig, ja, precis den känslan hunden behöver. Vi finns där och guidar och hjälper dem att släppa taget och finns till hands, lite massage som lugnar eller gör att hunden törs släppa taget, en kram, eller ett avstånd från något. Ännu ne gång, du har hjälpt din hund att må bättre, din status ökar lite igen.

Varför är det här viktigt då? Jo, ni ska uppleva ett helt liv tillsammans, ni ska ha det roligt och utvecklas tillsammans. Ert liv ska ju inte bara gå ut på att gå en promenad tre gånger om dagen, det ska vara fyllt av sånt ni gillar. Då behövs en bra relation, så att ni vet var ni har varandra och vad ni gillar tillsammans. Att våga utmana er omgivning, att våga vara där, precis utanför er komfortzon, vare sig det handlar om tävling eller om det handlar om att dra iväg på ett skogsäventyr. Desto mer ni är utanför er komfortzon tillsammans, desto mer kommer ni att växa tillsammans och bygga på er relation, samarbete och tillit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *